ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ


Η Ακαδημία της ποδοσφαιρικής ομάδας Α.Ο. ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ μαζί με τους προπονητές  και μέλη του συλλόγου , επισκέφτηκαν  σήμερα το πρωί Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 το Στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου.

Ακαδημία Ποντιακού Αλεξανδρούπολης 
"Το τμήμα Τζούνιορ του κ.Τολη είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Πολεμικό Μουσείο στο Διδυμότειχο, παράλληλα με το παιχνίδι με το Ισαάκιο Διδυμοτείχου.
Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως η Ακαδημία μας αποτελεί την πρώτη και μοναδική Ακαδημία που έχει επισκεφθεί ποτέ το Πολεμικό Μουσείο.
Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε τον Υποστράτηγο κ.Μπονορα Δημήτριο, διοικητή της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού που έδωσε τη συγκατάθεση του για την επίσκεψη μας, καθώς και τον κ.Σκινδρη Θεόδωρο, τον διευθυντή του Μουσείου για την άψογη φιλοξενία του.
Επιπρόσθετα, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και τους στρατιώτες που έκαναν την ξενάγηση στα παιδιά της Ακαδημίας:
Βασβανης Παναγιώτης (ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΕΖΙΚΟΥ), Μαυρομάτης Ηλιας (ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ) και Παπουλακης Άγγελος (ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ).
Σας ευχαριστούμε πολύ και υποσχόμαστε να επιστρέψουμε και με τα υπόλοιπα παιδιά της Ακαδημίας μας!"


..........................................................................................................
Το Στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου ιδρύθηκε το 2000 και στεγάζεται σε παραδοσιακό κτίριο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Διδυμοτείχου.
Το κτίριο, όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο, χτίστηκε το 1907. Μέχρι πρόσφατα (μέσα της δεκαετίας του '90 λειτουργούσε ως χώρος «πολλαπλών χρήσεων» για την εξυπηρέτηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των κατοίκων της περιοχής. Έτσι υπήρχε αποθήκη δημητριακών, τυροκομείο, καθώς και ένας χώρος (2ος όροφος) επεξεργασίας και παραγωγής μεταξιού. Όλος ο εσωτερικός του χώρος είναι κατασκευασμένος με ξύλο που προέρχεται από τη Σιβηρία και τα περισσότερα ξύλα σώζονται μέχρι και σήμερα. Διαμορφωμένος ήταν και ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου, όπου υπήρχε ένα κτίσμα το οποίο λειτουργούσε ως καφενείο ή χώρος αναμονής όσων έφερναν τα προϊόντα τους.
Από το 1996 άρχισαν οι προσπάθειες μετατροπής του κτιρίου σε ένα σημείο αναφοράς για την πολιτιστική δράση της πόλης και της περιοχής.
Έτσι ο Δήμος Διδυμοτείχου προχώρησε στην αγορά του κτιρίου και στη συνέχεια, με τη συνεργασία και την ένθερμη υποστήριξη της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας μας, προχώρησε η ιδέα και η υλοποίηση ενός μουσείου με περιεχόμενο που θα αφορά την ιστορία της Ελλάδας, σε συνάρτηση με τη στρατιωτική της πορεία.
Βέβαια το βάρος δεν θα μπορούσε να πέσει αλλού εκτός από την ιστορία της Θράκης. Ο χώρος όπου στεγάζεται το στρατιωτικό μουσείο Διδυμοτείχου έχει τρεις ορόφους με εκθέματα. Οπλισμός, στολές διαφόρων εποχών, μετάλλια και παράσημα, πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες, αλλά και διάφορα στρατιωτικά κειμήλια, είναι περιληπτικά τα εκθέματα που μπορεί να δει από κοντά ο επισκέπτης. Στο ισόγειο του Μουσείου βρίσκεται η αίθουσα ενημερώσεων και προβολών, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει αρκετά στοιχεία για την ιστορία αλλά και να δει κάποιες εικόνες σε βίντεο, πάντα σχετικά με την πορεία του ελληνισμού τους δύο τελευταίους αιώνες.
Επίσης στον ίδιο χώρο υπάρχουν τρεις αίθουσες. Στη μία βλέπουμε διάφορα μετάλλια και παράσημα του ελληνικού στρατού. «Μια ιδιαίτερα μεγάλη συλλογή που ελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, αρκετοί εκ των οποίων ισχυρίζονται πως είναι ίσως η μεγαλύτερη στην χώρα».
Δίπλα ακριβώς είναι η αίθουσα με τις φωτογραφίες των πεσόντων στρατιωτών και αξιωματικών από το νομό Έβρου. Άνθρωποι που συμμετείχαν σε διάφορες μάχες και πολέμους, καθώς επίσης και σε πρόσφατες ειρηνευτικές αποστολές.
Η τρίτη αίθουσα του ισογείου περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, από τη δράση των κατοίκων στην ιστορική Θράκη σε περιόδους πολέμων, καθώς επίσης και των μνημείων που υπάρχουν στο νομό Έβρου. Ο δεύτερος όροφος είναι κατά τέτοιο τρόπο διαμορφωμένος που ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά την πορεία που είχαν οι αγώνες των Ελλήνων από το 1821 μέχρι σήμερα.
Αυτό γίνεται με την παρουσία των εκθεμάτων που είναι οπλισμός και στολές των πολεμιστών, τα λάβαρα, τους χάρτες και τα κείμενα από την έναρξη της Επανάστασης και στη συνέχεια του Μακεδονικού Αγώνα, των Βαλκανικών Πολέμων, του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής, του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και μέχρι τη σύγχρονη περίοδο με τις στολές και τον οπλισμό των Ελλήνων στις ειρηνευτικές αποστολές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όλα αυτά τα κειμήλια, σε συνδυασμό με την ξενάγηση από την πλευρά των οπλιτών, δίνουν την ευκαιρία μιας πολύ καλής επαφής του καθενός μας με την πρόσφατη ιστορία του ελληνισμού. Και αυτή την ευκαιρία, δεν την χάνουν οι μαθητές των σχολείων της περιοχής που επισκέπτονται το Μουσείο, καθώς επίσης και οι εκδρομείς από διάφορες περιοχές (κύρια της Βόρειας Ελλάδας) στο Διδυμότειχο.
Το στρατιωτικό Μουσείο όμως έχει ακόμη έναν όροφο, ο οποίος χρησιμοποιείται για την οργάνωση περιοδικών εκθέσεων, ενώ σύντομα αναμένεται να τοποθετηθούν και μόνιμα εκθέματα τα οποία αυτό το διάστημα συντηρούνται στο εργαστήριο που λειτουργεί στο μουσείο. Στον ίδιο όροφο βρίσκονται και δύο οπλοπολυβόλα, το ένα εκ των οποίων είναι από τα πλέον σπάνια που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ανεβαίνοντας όμως στον τελευταίο όροφο του Μουσείου υπάρχει μία σκάλα διαφορετική από τις άλλες, αφού ήταν η γνωστή ειδικής κατασκευής για τη μεταφορά ατόμων με κινητικά προβλήματα, κύρια αυτών που χρησιμοποιούν αναπηρικό καροτσάκι.
Μέχρι τον δεύτερο όροφο η μεταφορά γίνεται με τον ανελκυστήρα που λειτουργεί επίσης στο κτίριο του μουσείου.
Οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου είναι καθημερινά ( πλήν Δευτέρας ) από 09:00 έως 14:00, Τετάρτη από 18:00 έως 20:00 και Κυριακή από 11:00 έως 14:00.
Το Μουσείο έχει WC, διαθέτει χώρο στάθμευσης Ι.Χ. οχημάτων και λεωφορείων και έχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
25530-26518 & 25530-46911

 Επιμέλεια: panos Thrakiotis e-mail:  thrakiotisp@mail.com Στηρίξτε μας με ένα Like! Ευχαριστούμε πολύ!!! *Η αναδημοσίευση περιεχομένου του TV thrakiotis επιτρέπεται με μοναδική προϋπόθεση την αναφορά της πηγής. Ευχαριστούμε!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια