Nutri-Score: Μάχη για την αποτροπή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξαιρείται το ελαιόλαδο.


Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και η Άννα-Μισέλ
Ασημακοπούλου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου με δήλωσή τους χαιρετίζουν την πρόσφατη υπερψήφιση σχετικής
τροπολογίας από τις Επιτροπές Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών
και Εμπορίου, με 30 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 2 αποχές.
Η εν λόγω τροπολογία, που υπήρξε πάγιο αίτημα των Ελλήνων μεταποιητών, αποτελεί
θετική εξέλιξη για τις ελληνικές εξαγωγές, για τους Έλληνες αγρότες και μεταποιητές,
ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα τους εξαίρεσης από την υποχρέωση επισήμανσης από το
Nutri-Score του ελαιολάδου, προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και μονοσυστατικών
τροφίμων.
Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα και επιβεβαιώνει ότι οι επίμονες και
στοχευμένες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και των ευρωβουλευτών της Νέας
Δημοκρατίας αποδίδουν καρπούς.
Σημειώνεται ότι ήδη ο κ. Κεφαλογιάννης έχει αποσπάσει τη δέσμευση της Ευρωπαίας
Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, κ. Στέλλας Κυριακίδου ότι
δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση σχετικά με το ζήτημα της προωθούμενης
νομοθετικής πρότασης για το σύστημα Nutri-Score, με σχετική ερώτηση του.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα στο
εξωτερικό, να διασφαλίσουμε μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες παραγωγούς.
Υπενθυμίζεται ότι το Nutri-Score τιμωρεί ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο,
υποδεικνύοντας στους ευρωπαίους καταναλωτές ότι το κραμβέλαιο ή το λάδι καρύδας ή
ακόμα και ανθρακούχα ποτά χωρίς ζάχαρη ως  προτιμότερες επιλογές.
Η τροπολογία 112 που υπερψηφίστηκε:
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/IMCO-AM-663259_EL.pdf
Η ερώτηση και η απάντηση του ευρωβουλευτή.
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2021-000671_EL.html
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2021-000671-ASW_EL.pdf
tvthrakiotis-Ειδήσεις από τη Θράκη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια