Χρήσιμα “μαθήματα” ενός εκ των κορυφαίων κόουτς ατομικής βελτίωσης, του Γιώργου Κυριαζή!

Λεύκιππος: Χρήσιμα “μαθήματα” ενός εκ των κορυφαίων κόουτς ατομικής βελτίωσης, του Γιώργου Κυριαζή!

Τον έχουν εμπιστευτεί -προκειμένου να βελτιωθούν υπό τις οδηγίες του- αθλητές που έχουν αγωνιστεί σε κορυφαίο επίπεδο και έχουν δείξει τα διαπιστευτήριά τους, όπως οι Νίκος Ζήσης (ΑΕΚ), Aλέξανδρος Βεζένκοφ (Ολυμπιακός), Ντίνος Μήτογλου (Παναθηναϊκός), Γιάννης Κουζέλογλου (Άρης), Βλάντο Γιάνκοβιτς (ΑΕΚ), Δημήτρης Κατσίβελης (ΑΕΚ), Πέτρος Γερομιχαλός (Λαύριο), Δημήτρης Σταμάτης (Άρης), Βασίλης Χρηστίδης (Ολυμπιακός), Μιχάλης Λιάπης (Κολοσσός Ρόδου), Χρήστος Ταπούτος (πρώην αθλητής που πέρασε -μεταξύ άλλων- από Ηρακλή, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη), Γιώργος Τσιάρας (νυν τιμ μάνατζερ του Ηρακλή και αθλητής που πέρασε -μεταξύ άλλων- από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη) και αρκετοί ακόμη... 
Ο Γιώργος Κυριαζής, που αναμφίβολα είναι εκ των κορυφαίων κόουτς ατομικής βελτίωσης και παλαιότερα αποτέλεσε υπεύθυνος των Ακαδημιών του Άρη (μάλιστα, επί των ημερών του, ο Άρης το 2011 πανηγύρισε μια σπουδαία διπλή επιτυχία, κατακτώντας το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων καθώς και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων, έχοντας τότε στο δυναμικό του τους Μποχωρίδη, Χρυσικόπουλο και Βεζένκοφ τους οποίους ο κόουτς Κυριαζής βοήθησε στην μετέπειτα "εξέλιξή" τους), ήταν ο κεντρικός καλεσμένος στη διαδικτυακή "συνάντηση" με τους αθλητές του παιδικού και του προπαιδικού τμήματος του Λεύκιππου, έπειτα από πρωτοβουλία του κόουτς, Φίλιππου Παϊτάρη

Μεταξύ άλλων, ο έμπειρος προπονητής -που ως παίκτης αγωνίστηκε στον Άρη-
μιλώντας για μία ώρα στους νεαρούς καλαθοσφαιριστές του συλλόγου της Ξάνθης, μετέφερε σημαντικές "εικόνες" από εξαιρετικούς μπασκετμπολίστες που έχει προπονήσει και οι οποίοι έχουν πρωταγωνιστήσει και πρωταγωνιστούν ακόμη σε υψηλό επίπεδο (π.χ. Euroleague), κάνοντας έτσι σαφές προς τους αθλητές του Λεύκιππου το πόσο σημαντικό είναι ένας καλαθοσφαιριστής να δουλεύει ατομικά (ακόμη και σε offseason περιόδους, όπως αυτή της πανδημίας, κατά την οποία θα πρέπει να ακολουθείται πρόγραμμα καθημερινής δουλειάς-εξάσκησης) προκειμένου να βελτιώσει κομμάτια του παιχνιδιού του. 

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, η οποία αποτέλεσε ένα σημαντικό "μάθημα" προς τους αθλητές των Ακαδημιών του Λεύκιππου, ο έμπειρος κόουτς που επί σειρά ετών είναι μέλος του τεχνικού επιτελείου των τμημάτων υποδομής της ΔΕΚΑ (ο συγκεκριμένος σύλλογος φημίζεται για τα πολύ καλά τμήματα υποδομής του) ενώ παράλληλα είναι head coach της ανδρικής ομάδας του -ιστορικού- Δημόκριτου (ο Κυριαζής υπήρξε head coach και του ανδρικού τμήματος της ΔΕΚΑ), είπε:

"Στο σύγχρονο μπάσκετ επιβάλλεται να γίνεται ατομική προπόνηση, ανεξαρτήτως ηλικίας"

"Με την ατομική τεχνική ασχολούμαι πολλά χρόνια, έχοντας επαγγελματίες που αγωνίζονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Στην Α1, στο Eurocup, στη Euroleague... Φυσικά, δουλεύω και με νεότερα παιδιά. Για μένα, ένα παιδί από το μίνι και το προπαιδικό, πρέπει να ξεκινάει να δουλεύει σε ατομικό επίπεδο. Η ατομική προπόνηση μπορεί να περιλαμβάνει από ένα άτομο έως και τέσσερα-πέντε άτομα μάξιμουμ, ανάλογα βέβαια και με το επίπεδο των παικτών. Για παράδειγμα, μου έχει τύχει να κάνω προπόνηση με τέσσερα άτομα, τον Δημήτρη Κατσίβελη, τον Πέτρο και τον Δημήτρη Γερομιχαλό αλλά και τον Λευτέρη Μποχωρίδη. Ο ρυθμός της προπόνησης ήταν εξαιρετικός.

Πλέον, στο σύγχρονο μπάσκετ, επιβάλλεται να γίνεται ατομική προπόνηση και αυτή βοηθάει πολύ τους αθλητές στην εξέλιξή τους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Δηλαδή από το παιδικό ή το προπαιδικό, μέχρι και παίκτες Euroleague. Όσο ένας παίκτης βελτιώνεται και πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, τόσο περισσότερο βοηθιέται η ίδια η ομάδα στην οποία αγωνίζεται, καθώς και ο προπονητής αυτής. Οπότε, στην ηλικία σας, παιδιά, είναι σημαντικό να δουλεύετε σε ατομικό επίπεδο. Στις ατομικές προπονήσεις, εδώ και έναν χρόνο έχω έναν συνεργάτη, τον προπονητή Γιώργο Κοντό ο οποίος βοηθάει, τραβώντας το βίντεο των προπονήσεων. Είναι σημαντικό αυτό, για να βλέπουμε μαζί μετά το πώς κύλησε η προπόνηση και να διορθώσουμε κάποια πράγματα, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο.

"Σημαντικό να δίνουμε συνεχώς κίνητρο στους αθλητές..."

Όσο μεγαλώνει η ηλικία, τόσο μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις για τον κάθε αθλητή. Οπότε, εγώ πρέπει να είμαι όσο το δυνατόν πιο σωστός με όλους και καλούμαι καθημερινά να δίνω στους αθλητές πάντα ένα κίνητρο. Είναι μεγάλη υπόθεση να δίνουμε σε εσάς τους αθλητές ένα κίνητρο μέσα στο γήπεδο για να έρχεστε κάθε μέρα με όρεξη και να δουλεύετε στο 100% μέσα στο γήπεδο. Όσα ανέφερα, πριν, πρόκειται για ένα γενικό πλαίσιο που αφορά την ατομική προπόνηση. Θα μπορούσαμε να μιλάμε ατελείωτες ώρες για το πώς ξεκινάει η δουλειά από το σπίτι μέχρι την επομένη της προπόνησης...". 

"Σε επίπεδο παιδικού, το ιδανικό είναι 3-4 φορές την εβδομάδα ατομική προπόνηση..."

Για το πόσες ατομικές προπονήσεις πρέπει να κάνει ένας νεαρός αθλητής σε επίπεδο παιδικού τμήματος:

"Θα μιλήσω για μια νορμάλ σεζόν, δίχως τον παράγοντα του κορονοϊού. Θα αναφέρω κάποια ονόματα... Είχα την τύχη να έχω από μικρούς, από περίπου 10 ετών μέχρι και τώρα -καθώς τα καλοκαίρια δουλεύουμε μαζί- τους Βεζένκοφ, Μποχωρίδη και Μήτογλου που αγωνίζονται στη Euroleague. Στην ηλικία του παιδικού, κάναμε ατομική προπόνηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι τρεις αθλητές, μου ζητούσαν να κάνουμε πέντε φορές την εβδομάδα και ως εκ τούτου κάναμε προπόνηση σχεδόν καθημερινά. Για μένα, το ιδανικό στην ηλικία σας (σ.σ. είπε απευθυνόμενος στους αθλητές του Λεύκιππου) είναι 3-4 φορές την εβδομάδα. Θεωρώ πως αυτό είναι ένα διάστημα κατά το οποίο ένας νεαρός αθλητής μπορεί να συνδυάσει το μπάσκετ με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχει, όπως για παράδειγμα τα μαθήματα ή οτιδήποτε άλλο κάνετε είτε μόνοι σας, είτε με την οικογένειά σας. Πρέπει, γενικά, να έχετε μια ισορροπία σε όλα... Πιστεύω, λοιπόν, πως 3-4 φορές την εβδομάδα είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός ατομικών προπονήσεων σε ό,τι αφορά την ηλικία σας".

"Όταν ένας παίκτης υψηλού επιπέδου, όπως ο Ζήσης, δουλεύει πέντε φορές την εβδομάδα σε ηλικία 38 ετών, αυτό τα λέει όλα..."

Για το πόσο σημαντικό είναι οι παίκτες να προπονούνται σε ατομικό επίπεδο σε offseason περιόδους, τόσο το καλοκαίρι όσο και τώρα κατά την διάρκεια της πανδημίας:

"Είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι... Φέτος το καλοκαίρι είχα την ευλογία να δουλέψω με τον Νίκο Ζήση. Ολοι γνωρίζουμε το ποιος είναι ο Νίκος Ζήσης και τι έχει καταφέρει. Επί χρόνια ήταν αρχηγός της Εθνικής και έχει πάρει τα πάντα στην καριέρα του. Επιπλέον, είναι υπέροχος και σαν άνθρωπος. Στέκομαι σε αυτό, γιατί πρέπει πάντα να έχουμε μια ισορροπία. Πέραν της όποιας δουλειάς κάνουμε, πρέπει να είμαστε σωστοί και σαν άνθρωποι. Αυτός ο αθλητής, λοιπόν, είναι 38 ετών και εξακολουθεί να δουλεύει. Μαζί στις προπονήσεις του ήταν ο Χάρης Μαρκόπουλος καθώς και ο Γιώργος Τσιάρας πολλές φορές, μαζί με εμένα και τον συνεργάτη μου. Παρά το γεγονός πως ο Ζήσης έχει πανηγυρίσει τα πάντα στην καριέρα του, έκανε πέντε προπονήσεις την εβδομάδα, από Δευτέρα έως και Παρασκευή! Έκανε βάρη και μετά έκανε ατομική προπόνηση. Η ένταση με την οποία δούλευε ο Ζήσης ήταν 101%, όχι στο 100%. Αναμφίβολα, αυτός ο αθλητής είναι παράδειγμα προς μίμηση! Όταν ένας τέτοιος παίκτης, τόσο υψηλού επιπέδου, δουλεύει με αυτόν τον τρόπο και κάνει αυτά τα πράγματα το καλοκαίρι, καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή, νομίζω πως είναι περιττό να πω εγώ το πόσο σημαντική και απαραίτητη είναι η ατομική προπόνηση για όλους".

"Το καλοκαίρι χτίζονται τα πάντα για έναν αθλητή..."

Ακόμη και κάποιες ασκήσεις να σας δώσει ο κόουτς, προκειμένου να τις κάνετε σε ανοιχτό χώρο, θα είναι πάρα πολύ χρήσιμες για εσάς. Στο σύγχρονο μπάσκετ, είναι υπερπολύτιμη η ατομική προπόνηση. Ειδικά, το καλοκαίρι χτίζονται τα πάντα για έναν αθλητή... Να το γνωρίζετε αυτό... Σε συνομιλίες με αθλητές υψηλού επιπέδου τους οποίους έχω, μου είπαν πως ακόμη και κατά την διάρκεια της σεζόν, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα που έχουν, θα ήταν εφικτό να γίνονται κάποιες ατομικές προπονήσεις. Φυσικά, όχι στον ίδιο αριθμό, δηλαδή πέντε προπονήσεις την εβδομάδα, αλλά λιγότερες προπονήσεις με μικρότερη ένταση. Όταν υψηλού επιπέδου αθλητές λένε κάτι τέτοιο, υπογραμμίζοντας έτσι το πόσο χρήσιμες είναι οι ατομικές προπονήσεις, τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα, αυτό δείχνει πολλά... Παιδιά, πρέπει να βάλετε στο μυαλό σας και να σκέφτεστε, όχι μόνο το πώς κάποιοι αθλητές έχουν φτάσει να αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο, αλλά το πώς καταφέρνουν να παραμένουν σε αυτό το επίπεδο. Αυτό είναι το σημαντικότερο, καθώς απαιτεί μεγαλύτερο κόπο το να παραμείνεις ψηλά".

"Με τον Βεζένκοφ ξεκινούσαμε στις 6 το πρωί για ατομική προπόνηση!"

Για τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ που αναδείχτηκε MVP (είχε 31 πόντους και 10 ριμπάουντ κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου) της 30ης αγωνιστικής της Euroleague την περασμένη εβδομάδα και ο οποίος δουλεύει από πολύ μικρός μαζί με τον κόουτς, Κυριαζή:

"Τον είχα από την πρώτη στιγμή, τόσο σε ομαδικό επίπεδο (σ.σ. στον Άρη), όσο και σε ατομικό. Για να δείτε ότι μπορείτε να τα συνδυάσετε όλα, θα αναφέρω το εξής: Με τον Βεζένκοφ ξεκινούσαμε στις 6 το πρωί, πήγαινα και τον έπαιρνα με το αυτοκίνητο, ακολούθως πηγαίναμε στο γήπεδο Χαριλάου και κάναμε ατομική προπόνηση! Αυτό γινόταν για 2-3 χρόνια... Μετά, τον πήγαινα στο σχολείο. Έπειτα, περνούσα και τον έπαιρνα και στις 16.30 είχαμε ομαδική προπόνηση στο Παλέ. Κάποιες φορές, προς το βράδυ, κάναμε ξανά ατομική προπόνηση, μια με δύο φορές την εβδομάδα. Ολα, λοιπόν, είναι θέμα διάθεσης. Όταν θέλεις κάτι πολύ στη ζωή σου, το κάνεις... Οτιδήποτε είναι αυτό, ανεξάρτητα με τις όποιες δυσκολίες... Ο Βεζένκοφ ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το πόσο πολύ ήθελε να φτάσει σε υψηλό επίπεδο. Μάλιστα, θυμάμαι, μετά από έναν κυριακάτικο εκτός έδρας αγώνα με τον ΠΑΟΚ στον οποίο είχε παίξει περίπου 35 λεπτά και είχε βάλει 29 πόντους, με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει «κόουτς, αύριο Δευτέρα θα κάνουμε ατομική». Τον ρώτησα, τότε, αν είναι κουρασμένος καθώς είχε αγωνιστεί περίπου 35 λεπτά και ήταν περίπου 23.00 το βράδυ. Μου απάντησε «όχι, θα κάνουμε προπόνηση, απλώς αντί για τις 10.00 το πρωί, θα κάνουμε στις 12.00 για να ξεκουραστώ λίγο». Παρά την καλή του εμφάνιση στο νικηφόρο παιχνίδι απέναντι στον ΠΑΟΚ (σ.σ. ο Άρης ήταν ο νικητής στο κλειστό της Πυλαίας), παρά το ότι ήταν ο πρωταγωνιστής του ντέρμπι κάνοντας τα πάντα κατά την διάρκεια του αγώνα, ο Βεζένκοφ δεν έμεινε σε αυτό αλλά ο ίδιος ζήτησε να κάνουμε ατομική προπόνηση την επομένη του παιχνιδιού. Και αυτό δείχνει την νοοτροπία που έχει ως αθλητής... Θέλω να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, ξέρει αυτός, εκτός από το μπάσκετ είναι και σπουδαίος άνθρωπος... Αυτή την νοοτροπία, πρέπει να έχετε κι εσείς (σ.σ. είπε απευθυνόμενος στους νεαρούς του Λεύκιππου). Είτε πάτε καλά, είτε πάτε άσχημα, να έχετε στο μυαλό σας ότι πάντα πρέπει να είστε μέσα στο γήπεδο για να δουλέψετε. Αν αγαπάτε αυτό που κάνετε, θα πρέπει να μη τα παρατάτε. Κάποια στιγμή, θα έρθουν οι καλές στιγμές και οι καλές μέρες...".

"Με τον Μποχωρίδη κάναμε Πρωτοχρονιά με προπόνηση!"

Για το παράδειγμα του Λευτέρη Μποχωρίδη: "Τον είχα από 9-10 ετών... Μάλιστα, έχουμε κάνει τρεις Πρωτοχρονιές μαζί προπόνηση -μετά την αλλαγή του χρόνου- στο Χαριλάου! Δηλαδή, άλλαξε ο χρόνος και μετά πήγαμε και κάναμε προπόνηση. Σπάνιο πράγμα, φυσικά... Και ο Λευτέρης έχει περάσει ατελείωτες ώρες στο γήπεδο, έχει κάνει θυσίες. Δεν έχω ξανακάνει κάτι παρόμοιο με αθλητή. Δηλαδή, να αλλάζει ο χρόνος και να πηγαίνουμε στις 1-2 τα ξημερώματα για να κάνουμε προπόνηση. Είναι σίγουρα προς τιμήν του, που διάλεγε να αλλάζει τον χρόνο ουσιαστικά μέσα στο γήπεδο. Θυμάμαι, επίσης, πριν δύο χρόνια μετά από αγώνα με την Εθνική, με το που κατέβηκε από το αεροπλάνο, μου τηλεφώνησε και ζήτησε κατευθείαν να κάνουμε ατομική προπόνηση. Ηταν τόσο κουρασμένος, που από την κόπωση δεν μπορούσε να μιλήσει -σε εισαγωγικά- και δεν μου είπε καν «γεια». Όλα αυτά, που αναφέρω, δείχνουν το πώς ένας αθλητής μπορεί να πετύχει έχοντας θέληση...".

"Mου έκανε εντύπωση ότι ο Χρυσικόπουλος ήθελε να δουλέψουμε πάνω σε βασικά του αθλήματος, όπως το ball heading και το dribbling"

Για τον Λίνο Χρυσικόπουλο, τον οποίο επίσης είχε ως παίκτη από μικρή ηλικία:

"Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παιδί... Πριν δουλέψουμε με τους παίκτες, πάντα τους ρωτάω αν θέλουν κάτι συγκεκριμένο. Οσον αφορά τον Λίνο, μου είχε κάνει εντύπωση για κάτι που μου είχε ζητήσει και σίγουρα ο προπονητής σας, σας βάζει να το κάνετε. Ηθελε, λοιπόν, πέρα από το πρόγραμμα που είχαμε, να δουλέψουμε στο ball heading και στο dribbling, δηλαδή επαφή με την μπάλαΠολλές φορές ένας παίκτης υψηλού επιπέδου, αμελεί κάποια βασικά πράγματα του μπάσκετ προκειμένου να δουλέψει σε άλλους τομείς στους οποίους ο ίδιος εκτιμά ότι υστερεί. Ο Λίνος, όμως, δεν το έκανε αυτό.
Μου ζήτησε να δώσουμε έμφαση σε πράγματα τα οποία δουλεύονται σε μικρές ηλικίες, είναι πολύ βασικά για το άθλημα και αυτό μου έκανε εντύπωση. Το ball heading και το dribbling, είναι πράγματα τα οποία πρέπει να δουλεύονται ανεξαρτήτου ηλικίας, από μίνι και προμίνι μέχρι και Euroleague. Είναι λάθος, αν κάποιος δεν δίνει έμφαση σε αυτά. Θα ήθελα, τέλος, να προσθέσω κάτι άλλο για τον Λίνο. Ότι τον θαυμάζω ως αθλητή και ως άνθρωπο και εύχομαι η ζωή να του δίνει μόνο χαρές".

"Ο Μήτογλου πρότεινε να πάμε σε ανοιχτό γήπεδο προκειμένου να κάνουμε προπόνηση!"

Για την περίπτωση του ταλαντούχου, Ντίνου Μήτογλου: 

"Οσον αφορά τον Ντίνο, με τον οποίο και με αυτόν συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια, θέλω να αναφέρω το εξής: Πέρυσι, που λόγω καραντίνας δεν υπήρχε πρωτάθλημα, ούτε Euroleague, μου είπε κάποια στιγμή πως θέλει να δουλέψουμε. Είχε κουραστεί να μην κάνει προπόνηση... Μου τηλεφωνεί, λοιπόν, μια μέρα και μου λέει «κόουτς, αν δεν ανοίξουν τα γήπεδα το επόμενο διάστημα, θα πάμε να κάνουμε προπόνηση σε ανοιχτό γήπεδο»! Μιλάμε για έναν καλαθοσφαιριστή που αγωνίζεται στην Εuroleague... Oταν σου λέει κάτι τέτοιο ένας παίκτης που αγωνίζεται σε τόσο υψηλό επίπεδο και δεν φοβάται να επιβαρυνθούν τα πόδια του, αλλά φτάνει στο σημείο να λέει ότι θέλει να δουλέψει σε ανοιχτό γήπεδο, τότε νομίζω πως αυτό τα λέει όλα. Και είναι προς τιμήν του, αυτή η διάθεση που δείχνει για δουλειά. Mε τον Μήτογλου έχουμε δουλέψει πολλά χρόνια, πριν πάει στο κολέγιο στην Αμερική, στο Wake Forest. Και με αυτόν, πολλά πρωινά, ξεκινούσαμε στις 6 το πρωί για να δουλέψουμε και μετά τον πήγαινα στο σχολείο. Εκανε και ο Ντίνος -όπως κι άλλοι αθλητές- θυσίες, γι' αυτό και έκανε πολλά πράγματα στην καριέρα του. Εκτιμώ, μάλιστα, ότι μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα, ακόμη και το να φτάσει στο σημείο να αγωνιστεί στο ΝΒΑ".

"Γερομιχαλός και Κουζέλογλου δουλεύουν στο φουλ το καλοκαίρι και φέτος κάνουν εξαιρετική σεζόν..."

Για τους Πέτρο Γερομιχαλό και Γιάννη Κουζέλογλου (σ.σ. αθλητές του Λαύριου και του Άρη αντίστοιχα), οι οποίοι είναι από τους πιο βελτιωμένους παίκτες στη Basket League την τρέχουσα σεζόν: 

"Ο Γερομιχαλός και ο Κουζέλογλου κάνουν εξαιρετική χρονιά. Με τον Πέτρο καθώς και με τον αδελφό του, τον Δημήτρη, δουλεύω από τότε που ήταν 10 ετών. Με τον Κουζέλογλου, δουλεύω περίπου πέντε χρόνια. Κι αυτοί όλο το καλοκαίρι δουλεύουν στο φουλ, πέντε φορές την εβδομάδα. Η όλη δουλειά που έχουν κάνει, τόσο με την ατομική βελτίωση όσο και με την ενδυνάμωση, φέτος «βγαίνει» με αποτέλεσμα να έχουν πολύ καλή παρουσία στις ομάδες τους στην Α1". 

"Καλύτερα να πείτε πως είστε κουρασμένοι και να μην πάρετε μέρος στην προπόνηση, παρά να συμμετέχετε σε αυτήν και να δώσετε το 50%-60% των δυνατοτήτων σας"

Για την αξία ένας αθλητής να δουλεύει συστηματικά: "Πριν, σας ανέφερα κάποια παραδείγματα αθλητών, που παρά το γεγονός ότι έχουν πετύχει πολλά πράγματα, δεν σταματούν να έχουν διάθεση για βελτίωση. Ποτέ δεν πρέπει να σταματήσετε να δουλεύετε. Ξέρω ότι έχετε μαθήματα... Γνωρίζω πως υπάρχει και το διαδίκτυο στο οποίο θέλετε να μπαίνετε. Αν, όμως, βάλετε ένα πρόγραμμα, τότε μπορείτε όλα να τα κάνετε πράξη. Να ξέρετε ότι πολλοί αθλητές, έχουν περάσει στο Πανεπιστήμιο με υψηλούς βαθμούς. Να είστε, λοιπόν, σταθεροί σε αυτό που αγαπάτε να κάνετε. Οσο καλά ή όσο στραβά σας πηγαίνουν κάποια πράγματα, εσείς θα πρέπει να συνεχίζετε. Πάνω από όλα, να είστε δίκαιοι με τον ίδιο σας τον εαυτό. Είναι προτιμότερο να πείτε κάποια στιγμή στον προπονητή σας «είμαι κουρασμένος» και να μην συμμετέχετε στην προπόνηση, παρά να πάρετε μέρος σε αυτή και να δίνετε το 50%-60% των δυνατοτήτων σας. Στην προπόνηση, είτε είναι ατομική, είτε ομαδική, πάντα θα πρέπει να δίνετε το 100% των δυνατοτήτων σας! Το άλλο που θα ήθελα να σας πω σαν συμβουλή, είναι ότι θα πρέπει να αναγνωρίζετε εμπράκτως τους ανθρώπους που σας έχουν βοηθήσει. Να μην τους ξεχνάτε... Πέρα από αθλητές, έχει σημασία να είμαστε και σωστοί σαν άνθρωποι. Φυσικά, όλοι μας κάνουμε λάθη... Αλλά θα πρέπει να είμαστε σε θέση το κακό να μπορούμε να το μετατρέψουμε σε καλό...". 

"Ακόμη και παλαιότεροι αθλητές, ηλικιακά, όπως ο Ταπούτος, θεωρούσαν πολύ σημαντική την ατομική προπόνηση, δουλέψαμε μαζί για 13 χρόνια"

Για τον Χρήστο Ταπούτο ο οποίος ήταν πολύ μεγάλο ταλέντο την εποχή που αγωνιζόταν:

"Eχω συνεργαστεί με πολλούς αθλητές. Δεν ξεχνάω κανέναν τους... Τους αγαπάω και τους σέβομαι όλους, απλά σε αυτό το σημείο θέλω να πω κάτι για έναν παλαιότερο, τον Χρήστο Ταπούτο, ο οποίος πλέον έχει σταματήσει το μπάσκετ. Μάλιστα, γι' αυτόν είχε μιλήσει ο Λάρι Μπερντ (σ.σ. θρύλος του ΝΒΑ, ο οποίος είχε πει στον Ταπούτο -όταν ο τελευταίος ήταν 22 ετών- πως «σε σένα είναι σαν να βλέπω τον Κούκοτς με άλλο πρόσωπο»). Ο Ταπούτος ήταν τεράστιο ταλέντο. Στα 18 του, ήταν από τους κορυφαίους σκόρερ στην Νήαρ Ηστ. Με την ΑΕΚ είχε κατακτήσει το Πρωτάθλημα, έχει παίξει στην Τουρκία αλλά και σε Άρη, ΠΑΟΚ, Ηρακλή... Δουλεύαμε μαζί σε ατομικό επίπεδο για 13 χρόνια. Ηταν από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχω συνεργαστεί. Eίναι σπουδαίος σαν άνθρωπος και αναφέρω το παράδειγμά του, για να δείξω πως ακόμη και παλαιότερος αθλητής, ηλικιακά, όπως ο Ταπούτος, θεωρούσε πολύ σημαντική την ατομική προπόνηση στην οποία πλέον δίνουν βάρος εν ενεργεία αθλητές υψηλού επιπέδου. 'Έτσι, λοιπόν, για την καλύτερη δυνατή εξέλιξή τους, από το μίνι-προπαιδικό-παιδικό, οι αθλητές επιβάλλεται να ξεκινούν να κάνουν ατομική προπόνηση".

Για την απαιτούμενη προσοχή όσον αφορά την προπόνηση με νεαρούς παίκτες: "Η προσπάθεια που κάνω όσον αφορά την ατομική προπόνηση με Παίδες και με Έφηβους, είναι ίδια με αυτή που κάνω και με τους αθλητές υψηλού επιπέδου, που προανέφερα. Πρέπει με όλους τους αθλητές, ανεξαρτήτως ηλικίας, να ασχολούμαστε σοβαρά. Να τους αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο, να τους δίνουμε το καλύτερο που μπορούμε και να τους σεβόμαστε που μας εμπιστεύονται".

"Το πιο σημαντικό προσόν ενός αθλητή είναι να το λέει η καρδιά του..."

Για το τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα καλός αθλητής προκειμένου να φτάσει να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο: "Για μένα το πιο βασικό είναι να έχει μέσα του την διάθεση και την θέληση να δουλέψει. Το δεύτερο, είναι το ταλέντο που έχει ο καθένας. Ωστόσο, μπορεί κάποιος να μην έχει τόσο μεγάλο ταλέντο, αλλά αυτό να το καλύψει μέσω της δουλειάς. Επίσης, παίζουν ρόλο και τα σωματικά προσόντα, π.χ. το ύψος. Βέβαια, ακόμη και παίκτες που δεν ήταν ψηλοί, κατάφεραν να κάνουν τεράστια καριέρα. Για μένα, πάντως, το πιο σημαντικό προσόν ενός αθλητή είναι να το λέει η καρδιά του. Να το θέλει! Και στα δύσκολα, να συνεχίζει... Αν το έχετε αυτό, να θέλετε να μπείτε στο γήπεδο και να δουλέψετε, τότε μη φοβάστε τίποτα. Μετά, είναι όλα τα υπόλοιπα... Δηλαδή, το ταλέντο, τα σωματικά προσόντα αλλά και η τύχη, καθώς χρειάζεται κι αυτή. Το πιο κύριο, είναι η διάθεση που έχετε μέσα σας..." 

"Είναι σημαντικό να προπονείστε σε ανοιχτό χώρο ή ακόμη και στο σπίτι σας"

Για την σημασία της ατομικής προπόνησης σε ανοιχτά γήπεδα, την περίοδο της πανδημίας: "Μόνο καλό θα σας κάνει αυτό... Αν βάσει νόμου είναι εφικτό αυτό -καθώς τα δεδομένα συνεχώς διαφοροποιούνται και αλλάζουν οι αποφάσεις, ανάλογα με το πώς κυλάει η πανδημία- το να μπορέσετε να κάνετε προπόνηση σε ανοιχτό γήπεδο, μόνο θετικό είναι και θα σας βοηθήσει πάρα πολύ. Είναι πολύ μεγάλη η απουσία των αθλητών από την αγωνιστική δράση. Ουσιαστικά, έχουν χάσει 1,5 μπασκετικό χρόνο... Είναι σημαντικό να προπονείστε ακόμη και σε ανοιχτό χώρο. Ή ακόμη και στο σπίτι σας, να κάνετε κάποιες ασκήσεις, για παράδειγμα στη μηχανική του σουτ. Θα είναι εξίσου σημαντικό...". 

"Σε συνεννόηση με τον προπονητή σας, μπορείτε να βρείτε την ιδανική προπόνηση για να βελτιωθείτε καθώς και για να εξελιχθούν τα δυνατά σας σημεία"

Για το τι πρέπει να δουλέψει ένας αθλητής σε ατομικό επίπεδο: "Οσο μικρότερη είναι η ηλικία, τόσο περισσότερο χρόνο πρέπει να δουλέψεις στα βασικά του αθλήματος. Bέβαια, ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία, χρειάζεται να κάνεις τα βασικά, όπως για παράδειγμα αυτά που έκανα με τον Χρυσικόπουλο, το ball heading και στο dribbling. Από εκεί και πέρα, ο προπονητής σας ξέρει καλύτερα από όλους, το τι χρειάζεται να δουλέψετε περισσότερο ώστε να βελτιωθείτε. Η ατομική προπόνηση θέλει πάρα πολύ προεργασία. Και θέλει εργασία, ακόμη και μετά την προπόνηση, έως ότου πας να δουλέψεις την επόμενη μέρα. Πρέπει να δουλεύεις -εκτός από τα βασικά- τα αδύνατα σου σημεία, καθώς και τα δυνατά σου σημεία προκειμένου να τα εξελίξεις ακόμη καλύτερα. Ο κάθε παίκτης, ξέρει τι του λείπει... Από εκεί και πέρα, σε συνεργασία με τον προπονητή σας, που σας βλέπει χρόνια και γνωρίζει το τι σας λείπει, μαζί μπορείτε να βρείτε την ιδανική προπόνηση για να βελτιωθούν τα αδύνατα σημεία σας και για να εξελιχθούν ακόμη καλύτερα τα δυνατά σημεία".

"Στην ατομική προπόνηση πρέπει να δουλεύετε τα πάντα..."

Για τον Βλάντο Γιάνκοβιτς και το πώς πρέπει να "κυλάει" η ατομική προπόνηση: "Δεν υπάρχει κάτι το οποίο δεν πρέπει να δουλεύετε. Με αφορμή την τελευταία ερώτηση, θα αναφέρω ένα ακόμη παράδειγμα, με παίκτη υψηλού επιπέδου. Με τον Γιάνκοβιτς -καθώς φυσικά και με άλλους παίκτες- δουλέψαμε πολύ την μηχανική του σουτ. Ο Βλάντο είναι ένας κλασσικός σουτέρ, διαθέτει πολύ καλό σουτ. Παρ' όλα αυτά, του έλεγα στη μηχανική του σουτ αν το χέρι του ή τα δάχτυλά του στις ασκήσεις που κάναμε, πήγαιναν δεξιά, αριστερά, κτλ, γενικά τι έπρεπε να διορθώσουμε, ακόμη και στο footwork. Κάποια στιγμή τον ρώτησα αν τον ενοχλεί που του μιλάω συνέχεια στην προπόνηση και μου απάντησε: «Φυσικά και όχι, αντιθέτως με βοηθά να βελτιωθώ». Κι αυτός είναι ένας σπουδαίος παίκτης και άνθρωπος...

Άρα, σε ό,τι αφορά αυτό που με ρωτήσατε πριν, δηλαδή πάνω σε τι πρέπει να δουλέψει ένα παίκτης ατομικά, η απάντηση είναι τα πάντα... Με τον Γιάνκοβιτς δουλεύαμε την ατομική τεχνική, την ισορροπία με πολλές ασκήσεις αλλά και την μηχανική του σουτ, με footwork μαζί καθώς και κάποια άλλα κομμάτια. Επομένως, παιδιά, η δουλειά πρέπει να αφορά όλους τους τομείς... Ενας προπονητής μπορεί να βάλει σε πρόγραμμα τα στοιχεία πάνω στα οποία θα πρέπει να βελτιωθείτε. Αν κάποιος παίκτης, για παράδειγμα, δουλέψει ατομικά πέντε φορές την εβδομάδα, εγώ χωρίζω σε κομμάτια συγκεκριμένα στοιχεία που θέλουμε να δουλέψουμε, για να καλύψουμε έτσι ένα μεγάλο εύρος κατά την διάρκεια της προπόνησης". 

tvthrakiotis-Αθλητικές Ειδήσεις από τη Θράκη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια