Χρειάστηκαν 30 χρόνια για να πάμε από το «ευχών… στο δι΄ ευχών…


Απογραφή 2021
Από το ευχών… στο δι΄ ευχών…
Όταν πριν από 30 χρόνια, το Φεβρουάριο του 1992, ανακοινώθηκε το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη, γνωστή και ως επιτροπή Τσουδερού, φίλος μου από τη Θράκη το χαρακτήρισε ως «κείμενο ευχών», κείμενο σειράς.
Αν στόχος του συγκεκριμένου πορίσματος ήταν, η Θράκη να μετατραπεί σε έναν αγροτοδιατροφικό παράδεισο και ο ορεινός όγκος με την ενεργό συμμετοχή των Πομάκων σε έναν αγροτοτουριστικό προορισμό, σήμερα αντικρύζουμε έναν ωκεανό από καθρέφτες και ένα δάσος από φτερούγες, γεγονός που εμφατικά δηλώνει την με κάθε κόστος «προσήλωση στην υλοποίηση» του πορίσματος.
Η δημογραφική καταβαράθρωση της Θράκης μάλλον τους ξέφυγε στην πορεία. Πιθανόν να μην τους ενδιέφερε. Όπως δεν ενδιαφέρει και ο βρόγχος που περνούν στον κεντρικό Έβρο με τη μελέτη της νέας NATURA.
Διαβάζοντας προσεκτικά το αντίστοιχο πρόσφατο πόρισμα της διακομματικής, επίσης για τη Θράκη, επιτροπής Μπακογιάννη, το μόνο που μπορεί να καταγραφεί είναι ότι χρειάστηκαν 30 χρόνια για να πάμε από το «ευχών… στο δι΄ ευχών…».
Το εν λόγω πόρισμα για τη Θράκη δεν ανταποκρίνεται στα ιστορικά αιτήματα και τις αγωνίες των κατοίκων της περιοχής, αφού αποφεύγει να ασχοληθεί με τις αιτίες καθυστέρησης αλλά και τον εντοπισμό ευθυνών, ενώ παράλληλα αδυνατεί να ερμηνεύσει με όρους ιστορίας την Θρακική πραγματικότητα. Αντί να αποτελέσει ένα κείμενο ιστορικής προοπτικής, καταλήγει ένα κείμενο σειράς.
Από εκείνα των κρατικών υπηρεσιών που μετατρέπουν τα πλέον σοβαρά εθνικά μας ζητήματα σε ζητήματα πρότασης έργων, μαρτυρώντας ταυτόχρονα την πολιτική αδυναμία και μορφωτική ανεπάρκεια της επιτροπής που το συνέταξε.
Όταν μάλιστα, η από παλιά ακόμη διαπίστωση ανάγκης ανάπτυξης του τόπου αυτού, όπως έδειξε η Ιστορία, δεν οδήγησε στην ανάπτυξη αλλά και πολύ περισσότερο δεν δημιούργησε τους εθνικούς, πολιτικούς, μορφωτικούς και ψυχολογικούς όρους αντιμετώπισης, τόσο της πολυδιάστατης εξ Ανατολών και εκ Βορά νεοοθωμανικής απειλής, όσο και της αθηναϊκής περιφρόνησης.
Γιατί τα προβλήματα της Θράκης δεν είναι συγκυριακά αλλά έχουν ιστορικές διαστάσεις. Και βέβαια δεν αντιμετωπίζονται από ένα ακόμη ειδικό - έστω και νομοθετημένο - αναπτυξιακό πρόγραμμα, μέσα από το ένοχο φιλί της Αθήνας, δηλαδή τους όρκους αγάπης της νεοελληνικής πρωτεύουσας.

       Πασχάλης Χριστοδούλου 
 Πρώην Δήμαρχος Σουφλίου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια